Värt att veta om fuktspärren
En av de allra viktigaste delarna vid en badrumsrenovering är att genomföra en ordentlig fuktspärr. Här berättar vi mer om fuktspärrens betydelse och hur det går till när man sätter den.
Vid en badrumsrenovering är det av största vikt att göra allt på ett korrekt sätt redan från grunden, steg för steg.
Det behövs en hel del material när man skapar ett nytt badrum från grunden. Flytspackel, fuktspärr, tätskikt, primer, fog och fix. Allt har sitt syfte, från fuktskydd till att plattor ska fästa ordentligt. Utan en av dessa delar är inget badrum komplett.
Stora krav på våtutrymmen
Våtutrymmen som kaklas ställer höga krav på väggar, golv och tak. En badrumsvägg består vanligen av gipsskivor eller betong. På detta underlag lägger vi först en så kallad primer. Den ska se till att fuktspärren ska fästa ordentligt på väggarna. När primern är på plats så flytspacklas golvet med en viss lutning mot golvbrunnen, så att vatten ska kunna rinna bort ordentligt.
Nu är det dags att lägga fuktspärren. För fullständig täthet måste den förstärkas vid golvbrunnar, runt avloppsrör och i hörnen. Förstärkningen sker med speciella manschetter.
För att ett badrum ska bli 100 procent tätt mot fukt så ska spärren läggas i tre lager. När man sedan lägger på ett eller flera lager tätskikt så kan man börja med kaklingen av badrummet.
Plastväggar behöver ingen fuktspärr
Fuktspärr är ett absolut måste i kaklade badrum. Men plastmattor och plastväggar behöver dock ingen fuktspärr, de räknas faktiskt i vissa fall som spärrar. Man kan även kakla ovanpå plastväggen.
Om badrummet ligger under marknivå med en markfukt som tränger igenom? Då bör man skippa fuktspärren då den kan göra mer skada än nytta.